Τι πρέπει να ξέρουμε για να φωτίσουμε σωστά το σπίτι μας

     Εάν κάτσουμε και παρατηρήσουμε ιδιαίτερους καλαίσθητους χώρους  σίγουρα θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει ατμοσφαιρικό  περιβάλλον μετά τις απογευματινές ώρες με την βοήθεια του  φωτισμού.

     Έτσι λοιπόν μετά  την πολυετή εμπειρία της η   Διακοσμήτρια  Γρούμπα Στέλλα μας δίνει  χρήσιμες συμβουλές πώς να φωτίσουμε σωστά το σπίτι μας χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα σε ακριβά φωτιστικά  δείχνοντας μας πώς να χρησιμοποιούμε τις διαφορετικές πηγές φωτός.

 

 

1)    Το πρώτο πράγμα  που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το  φως του ήλιου. Το φυσικό φως είναι η καλύτερη πηγή σε ποσότητα αλλά και ποιότητα φωτισμού! Για αυτό και πρέπει να φροντίζουμε τα σπίτια μας να έχουν σωστό προσανατολισμό και μεγάλα ανοίγματα για να απολαμβάνουμε το δώρο του ήλιου.

 

Όταν όμως όταν ο  ήλιος δύσει με μία μαγική κίνηση όλοι μας ανάβουμε τα φώτα ας το κάνουμε λοιπόν όσο ποιο σωστά μπορούμε με τις πηγές φωτός και τα τρία είδη φωτισμού που θα σου εξηγήσω παρακάτω.

2)    Ο διάχυτος φωτισμός που είναι και ο κύριος φωτισμός ενός χώρου.
Οι πηγές που χρησιμοποιούμε για να τον έχουμε είναι κυρίως τα κρεμαστά φωτιστικά και όταν εννοούμε κρεμαστά κάθε είδους από το ποιο κλασικό έως και το ποιο μοντέρνο κρεμαστό φωτιστικό . Αλλά και διάφορες επιτραπέζιες λάμπες ή φωτιστικά δαπέδου. Το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει οποιαδήποτε πηγή φωτός για να ονομαστεί διάχυτη, είναι να αφήνει το φως να αναπτυχθεί γύρω της σε 360° δηλαδή σε μια νοητή σφαίρα που φωτίζει ανεμπόδιστα.

 

3) Οάμεσος φωτισμός, ο οποίος είναι κατευθυνόμενος σε συγκεκριμένα σημεία.
Τέτοιο φωτισμό μας δίνουν τα σποτ, οι προβολείς,τα φωτιστικά γραφείου και οι απλίκες έργων τέχνης. Πρόκειται για ένα είδος   φωτισμού που το χρησιμοποιούμε για έμφαση σε ορισμένα σημεία του χώρου και πρέπει να αποφεύγεται σαν κύριος φωτισμός. Αυτό γιατί τα έντονα κοντράστ ανάμεσα στις φωτισμένες και στις σκιασμένες επιφάνειες δημιουργούν θεατρικότητα, κουράζουν πολύ τα μάτια και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου.

 

4)Ο έμμεσος  φωτισμός. Σε αυτό το είδος ανήκουν οι απλίκες τοίχου, οι πλαφονιέρες ταβανιού, οι λάμπες με καπέλο και τα φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι. Ένας άλλος πολύ διαδεδομένος τρόπος έμμεσου φωτισμού είναι και ο κρυφός φωτισμός. Με τον έμμεσο φωτισμό έχουμε ατμοσφαιρικό και μαλακό αποτέλεσμα, που δημιουργεί χαλαρωτική διάθεση. Ενώ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο τρόπο για να φωταγωγηθεί ένας χώρος πολλές φορές είναι τόσο επαρκής που πρωταγωνιστεί στην διακόσμηση του.

 

Ψυχρός φωτισμός.

Σε όλα τα παραπάνω καλό είναι να προσθέσουμε ότι το φως χωρίζεται σε ψυχρό και θερμό. Το ψυχρό φως κάνει τους χώρους επιβλητικούς, μυστηριακούς και δημιουργεί περίεργη διάθεση, Ταιριάζει πολύ σε στυλ διακόσμησης  σε μίνιμαλ γραμμές και σε χώρους με βιομηχανικό στυλ σχεδιασμού. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

 

Θερμός φωτισμός

Το θερμό, που προτιμούμε συνήθως είναι φιλικό, αισιόδοξο και αναδυκνείει καλύτερα τα χρώματα.

 

Πως πρέπει να φωτίσουμε όμως σωστά το κάθε δωμάτιο  του σπιτιού μας σωστά?

 

Σαλονι-Τραπεζαρία

 

 

 

Το σαλόνι που συνήθως συνοδεύεται μαζί με την τραπεζαρία  όπου και είναι  η καρδιά του σπιτιού. Γιαυτό τον λόγο πρέπει ο φωτισμός να περιέχει τα πάντα… . Χρειάζονται πηγές διάχυτου, έμμεσου και άμεσου φωτισμού για να αναδείξουμε τη διακόσμηση αλλά και για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας. Ανάλογα και με το στιλ που θα επιλέξουμε, χρησιμοποιούμε κρεμαστά φωτιστικά στο κέντρο του χώρου, απλίκες , σποτ που δίνουν έμφαση στους τοίχους δείχνοντας όμορφα με τις ανταύγειες φωτός στραμένα πάνω στον τοίχο. απλίκες  σε έργα τέχνης και αντικείμενα. Άλλωστε άλλος φωτισμός χρειάζεται αν θέλουμε να χαλαρώσουμε όμορφα στον καναπέ μας και άλλος να θέλουμε να φωταγωγήσουμε  το σαλόνι μας σε ένα όμορφο κάλεσμά φίλων στο σπίτι ...

Στην τραπεζαρία μας  πρωταγωνιστής είναι το κρεμαστό φωτιστικό. Είναι απαραίτητο πάνω από το τραπέζι για πρακτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους. Η τελευταία τάση προστάζει το φωτιστικό να κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, 75 με 80 cm από την επιφάνεια του τραπεζιού.

 

4. Κουζίνα

 

Διαλέγουμε φωτιστικά διάχυτου φωτισμού για το ταβάνι που καλύπτουν τις ανάγκες όλου του χώρου, επίσης παράλληλα μπορούμε να λειτουργήσουμε και κρυφό φωτισμό. Δεν ξεχνάμε όμως πως χρειαζόμαστε και φως κάτω από τα ψηλά ντουλάπια για να μας βοηθάνε να βλέπουμε καλύτερα κατά την προετοιμασία φαγητού πάνω στον πάγκο . Εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σποτ, λάμπες φθορίου, αλλά και ταινίες LED, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε σύμφωνα με το ύφος της κάθε κουζίνας.

 

Χωλ

 

Στην είσοδο (χωλ) και στους διαδρόμους η ανάγκη φωτισμού είναι μικρότερης σημασίας, λόγω του ότι σε αυτούς τους χώρους η παραμονή μας είναι περιορισμένης διάρκειας. Για αυτό και διαλέγουμε άμεσες πηγές φωτισμού όπως τα σποτ για θεατρικότητα και εντυπωσιασμό, αλλά και έμμεσες πηγές, όπως κρυφούς φωτισμούς και απλίκες τοίχου για μαλακό αποτέλεσμα.

 

5. Κρεβατοκάμαρα

 

 

Στην κρεβατοκάμαρα μας καθώς και σε όλα τα υπνοδωμάτια επιλέγουμε φωτισμό με χαλαρή διάθεση. Ένα κρεμαστό φωτιστικό και απλίκες φωτισμού πάνω από κάθε κομοδίνο για ένα χαλαρό διάβασμα θα ήταν ότι πρέπει . Βέβαια καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε και χρυφό φωτισμό αναδεικνύοντας το κεφαλάρι του κρεβατιού μας ή και μία γύψινη επένδυση στην οροφή .

 

6. ΜΠΑΝΙΟ

 

Εδώ καλό είναι να προτιμήσουμε πηγές διάχυτου φωτισμού που θα τοποθετηθούν δεξιά και αριστερά του καθρέπτη κοψίματα και οι γυναίκες θα βάφεστε εύκολα, χωρίς να κάνετε. Αν το μπάνιο είναι μεγάλο είναι απαραίτητη και μια πηγή διάχυτου φωτισμού στο ταβάνι ή ένας κρυφός που θα παρέχει έμμεσο φωτισμό.

.

…….....Επειδή ο φωτισμός αποτελεί από τα σημαντικότερα πράγματα και μπορεί να απογειώσει την αισθητική ατμόσφαιρα στο σπίτι σου .Απόφυγε να αγοράσεις πανάκριβα φωτιστικά  και προσπάθησε να εφαρμόσεις τις παραπάνω συμβουλές μου και μην διστάσεις να ρωτήσεις και την προσωπική μου γνώμη για τον φωτισμό στο σπίτι σου.

 

                Φιλικά

(Διακοσμήτρια )  Γρούμπα Στέλλα.